Το σκελετικό σύστημα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: στο αξονικό σκελετικό και τα παραρτήματά του. Το αξονικό σκελετικό περιλαμβάνει το κρανίο, τη σπονδυλική στήλη, τα πλευρά και το στέρνο. Παραρτήματα λογίζονται τα άνω και κάτω άκρα, η ωμική ζώνη και η πυελική ζώνη. Τα οστά στο ανθρώπινο σώμα έχουν τέσσερα βασικά σχήματα: μακρά, κοντά, επίπεδα και ακανόνιστα και συντίθεται από δίκτυα ινών κολλαγόνου ενισχυμένα από ασβέστιο και φώσφορο.

Το κολλαγόνο παρέχει ελαστικότητα, ενώ τα μέταλλα παρέχουν εφελκυστική δύναμη. Υπάρχουν πέντε λειτουργίες του σκελετικού συστήματος στο σώμα, τρεις από τις οποίες είναι εξωτερικές και ορατές στο γυμνό μάτι και δύο που είναι εσωτερικές. Οι εξωτερικές λειτουργίες είναι: δομή, κίνηση και προστασία. Οι εσωτερικές λειτουργίες είναι: δημιουργία αιμοσφαιρίων και αποθήκευση.

 

Συνεισφορά στη Δομή.

Όπως το σιδερένιο πλαίσιο ενός κτηρίου, οι λειτουργίες του σκελετού και των οστών παρέχουν ακαμψία που δίνει το σχήμα του σώματος και υποστηρίζει το βάρος των μυών και των οργάνων. Χωρίς αυτή τη δομή, το σώμα θα κατέρρεε από μόνο του συνθλίβοντας τους πνεύμονες, την καρδιάς και τα άλλα εσωτερικά όργανα προκαλώντας βλάβη στη λειτουργία τους.

Μερικά πλάσματα δεν έχουν εσωτερικούς σκελετούς και αντί για αυτούς έχουν εξωτερικά κελύφη (ή εξωσκελετούς) με μυϊκές επισυνάψεις στο εσωτερικό. Η άκαμπτη κατασκευή του σκελετικού συστήματος επιτρέπει επίσης την εφαρμογή μιας εκ των πέντε λειτουργιών του: την κίνηση.

 

Το σκελετικό σύστημα καθοριστικό για την Κίνηση.

Τρία κεντρικά συστήματα εμπλέκονται στη μηχανική της κίνησης:

Α. Το νευρικό

Β. Το μυϊκό

Γ. Το σκελετικό

Το νευρικό σύστημα στέλνει ηλεκτρική παρόρμηση που ενεργοποιεί τους μύες. Το σκελετικό σύστημα παρέχει τους μοχλούς και τους σταθεροποιητές πάνω στους οποίους στηρίζονται οι μύες. Όλοι οι σκελετικοί μύες έχουν εισάγονται και εξάγονται κάπου.

Η εισαγωγή είναι ο σταθεροποιητής, το οστό που μένει ακίνητο καθώς ο μυς δουλεύει. Η εξαγωγή είναι το οστό που κινείται καθώς ο μυς δουλεύει και είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του σκελετού. Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση των δικεφάλων, το άνω μέρος του σώματος και ο ώμος είναι οι σταθεροποιητές και τα οστά του πήχη είναι οι εισαγωγείς. Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι η ποσότητα της δύναμης που χρειάζεται ο μυς είναι ευθέως ανάλογη με το μέγεθος του οστού (ή μοχλού) στο οποίο εφάπτεται.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούν λιγότερη δύναμη προκειμένου να μετακινήσουν ένα αντικείμενο από όση χρησιμοποιούν οι ψηλότεροί τους γιατί έχουν πιο μικρά οστά και το σημείο επισύναψης είναι πιο κοντά στο σημείο εισαγωγής.

 

Ιδιαίτερης σημασίας σε σχέση με την Προστασία.

Οπωσδήποτε, η πιο σημαντική από τις πέντε λειτουργίες του σκελετικού συστήματος είναι η προστασία. Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα των προστατευτικών λειτουργιών του σκελετού είναι το ανθρώπινο κρανίο. Οι σπόνδυλοι και τα πλευρά έχουν επίσης προστατευτικές λειτουργίες εγκιβωτίζοντας λεπτεπίλεπτες δομές όπως ο νωτιαίος μυελός, η καρδιά και οι πνεύμονες. Ο θωρακικός κλωβός δεν περιβάλει απλά τα όργανα της αναπνοής αλλά είναι ταυτόχρονα ευέλικτος κατασκευασμένος να επεκτείνεται και να συρρικνώνεται με κάθε ανάσα.

Τα οστά του κρανίου, στην πραγματικότητα, αποτελούνται από επίπεδες πλάκες ενωμένες με ράμματα. Αυτά τα ράμματα επιτρέπουν στο κρανίο να περάσει μέσα από το κανάλι της γένεσης και να επεκταθεί καθώς το μυαλό θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Τα ράμματα ενσωματώνονται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία σχηματίζοντας το κλασικό σχήμα του κρανίου.

Οι σπόνδυλοι είναι όλοι τους ακανόνιστα σχηματισμένοι στο ανθρώπινο σώμα και του παρέχουν έτσι προστασία και ελαστικότητα στην κίνηση. Υπάρχουν επίσης ινώδεις δίσκοι ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο και παρέχουν απορρόφηση κραδασμών.

 

Σκελετικό σύστημα και Παραγωγή αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια δημιουργούνται μέσα στον ερυθρό μυελό των οστών. Κατά τη γέννηση και την πρώιμη παιδική ηλικία, όλος ο μυελός είναι ερυθρός. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, περίπου ο μισός μυελός του σώματος μεταχρωματίζεται σε κίτρινο – που σημαίνει ότι παράγεται από λιπώδη κύτταρα. Σε έναν ενήλικα, η πλειοψηφία των μακρών οστών του περιέχει κίτρινο μυελό, ενώ ο ερυθρός μυελός βρίσκεται μόνο στα επίπεδα οστά των ισχίων, του κρανίου και της ωμικής ζώνης, στους σπονδύλους και στο τελείωμα των μακρών οστών.

Ωστόσο, στην περίπτωση σημαντικής αιμορραγίας, το σώμα μπορεί να μετατρέψει μερικό από τον κίτρινο μυελό σε ερυθρό για να αυξήσει την προστασία των αιμοσφαιρίων.

 

Ξεχωριστή η λειτουργία του για την Αποθήκευση.

Το σώμα χρησιμοποιεί ασβέστιο και φώσφορο για σωματικές διαδικασίες όπως οι μυϊκές συσπάσεις. Μερικά από αυτά τα μέταλλα βρίσκονται στη διατροφή μας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται από τα οστά του ανθρωπίνου σώματος. Όταν το σώμα χρειάζεται ασβέστιο, αν δεν έχει έτοιμα αποθέματα στο αίμα, το ενδοκρινικό σύστημα απελευθερώνει ορμόνες που εκκινούν τη διαδικασία απορρόφησης από τα οστά και την απελευθέρωσή του στη ροή του αίματος. Έπειτα, όταν βρεθεί πάλι σε απόθεμα, επιστρέφει το ασβέστιο στα οστά.

Η ομάδα του myathlete.

add comment

X