Με νωπές ακόμη τις αναβολές αγώνων που βίωσε ο αθλητικός κόσμος στις αρχές και τα τέλη του 2020, με τη χώρα να βρίσκεται λίγο πολύ ολόκληρη σε καραντίνα από τις αρχές του Νοέμβρη (η Θεσσαλονίκη μάλιστα ακόμη περισσότερο), η φετινή χειμερινή προετοιμασία για την ποδηλατική σεζόν δεν μπορεί να μοιάζει με καμία άλλη.

Το καλεντάρι του 2021

Ο κορμός του αγωνιστικού προγράμματος για το 2021 έχει ήδη ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας με τρεις αγώνες να φιγουράρουν σε αυτό από την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Τότε θα ήλπιζε κανείς να λάβει χώρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα CX, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάτι. Στις 21/2 κάνει ντεμπούτο η νέα αγωνιστική λίγκα της κατηγορίας ελίτ που θα καθορίσει και τις συμμετοχές του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ποδηλασίας δρόμου, ενώ στις 28/2 λαμβάνει χώρα ο πρώτος UCI mtb αγώνας της χρονιάς.

Όλα τα παραπάνω αφορούν διοργανώσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες καθορίζουν την πορεία της χειμερινής προετοιμασίας για έναν αθλητή, όμως φέτος, ένα πρόωρο φορμάρισμα μπορεί να αποβεί εντελώς μάταιο και επιβλαβές για τη συνέχεια της σεζόν.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην ποδηλατική σεζόν

Η φετινή χρονιά, είναι μια χρονιά που χρειάζεται όσο ποτέ, στενή προπονητική παρακολούθηση, ούτως ώστε να υπάρχουν άμεσες και καίριες αλλαγές στο προπονητικό πλάνο ανάλογα με την ακύρωση ή μη, διαφόρων διοργανώσεων.

Μια ασφαλής προσέγγιση είναι η έμφαση σε ασκήσεις που βελτιώνουν τη συναρμογή των μυών και την ποδηλατική οικονομία, καθώς και την γενική αντοχή που συχνά αμελούμε στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ικανότητά του οργανισμού σε μέγιστα φορτία. Ένα ακόμη προπονητικό σκέλος που αμελούμε στη διάρκεια τους αγωνιστικής περιόδου, είναι η μυϊκή ενδυνάμωση, όμως ότι ερέθισμα έχει δεχτεί ο οργανισμός στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπου πολλοί αθλητές εντάσσουν τα βάρη στο πρόγραμμά τους, αργά η γρήγορα χάνεται στον πρώτο ή δεύτερο μήνα αποχής.

 

Εναλλακτική προσέγγιση η απάντηση;

Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να δουλέψουμε σε ασκήσεις που δεν ξεπερνούν ή ξεπερνούν σπάνια το FTP, ασκήσεις πάνω στο sweet spot αλλά και το tempo. Τοποθετημένες σωστά σε ένα προπονητικό πλάνο, τέτοιες ασκήσεις μπορούν να μας κάνουν καλύτερους αθλητές χωρίς να μας «φορτώσουν» με βαριάς μορφής εντάσεις και προπονητικό στρες.

Η συνέχιση των ασκήσεων ενδυνάμωσης μπορεί να μας τα πλεονεκτήματα της μυϊκής δύναμης πιο βαθιά μέσα στη σεζόν και να μας προστατέψει -εάν οι ασκήσεις εκτελούνται συνετά- από τραυματισμούς.

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι το ψυχολογικό φορτίο που δέχεται ένας αθλητής όταν προπονείται έντονα χωρίς να έχει βεβαιότητα για την ημερομηνία του αγώνα στόχου του. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο στόχος αναβάλλεται.

 Για τον αγωνιζόμενο αθλητή, ένας αγώνας είναι η ημέρα της αξιολόγησης, χωρίς αυτή δεν έχει το ερέθισμα ώστε να συνεχίσει με προσήλωση την προσπάθεια βελτίωσης.

 

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Νάσος Τριανταφύλλου/The Riding Project – Epirus

add comment

X