Η αυλαία στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο mtb άνοιξε την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Albstadt της Γερμανίας, με χαμηλές θερμοκρασίες και νοτισμένο χώμα.

Παγκόσμιο Κύπελλο mtb: Αγώνας XCC γυναικών

Οι αγώνες XCC έλαβαν χώρα το απόγευμα με πρώτη την εκκίνηση των γυναικών που χαρακτηρίστηκε από μια πρώιμη επίθεση της Linda Indergand. Η 27χρονη Ελβετίδα έκανε την κίνηση της λίγο πριν την είσοδο στον τρίτο από τους έξι γύρους των 1200 μέτρων, παίρνοντας γρήγορα απόσταση από το γκρουπ, με την ανοχή της Pauline Ferrand Prevot που δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται να ακολουθήσει.

Ενώ η Indergand έπαιρνε διαφορά στην κορυφή της κούρσας, οι υπόλοιπες αθλήτριες έψαχναν για μια στρατηγική θέση μέσα στο γκρουπ. Η Rebecca Macconnell έκανε μια συγκροτημένη προσπάθεια να αποσπαστεί στον πέμπτο γύρο, χωρίς επιτυχία. Λίγο λίγο, οι επιθέσεις των γυναικών του πρώτου γκρουπ μείωσαν τη διαφορά από την Indergand που εκτεθειμένη καθώς ήταν στους ανέμους της σχετικά επίπεδης διαδρομής, είχε να αντιμετωπίσει και μια βλάβη στο dropper post της, τραβώντας το κάθε λίγο προς τα επάνω για να πάρει το πλήρες μήκος του.

 

Έκτος και τελευταίος γύρος

Λίγο μετά την είσοδο στον έκτο και τελευταίο γύρο, μια ακόμα προσπάθεια της Macconnell έκλεισε εντελώς τη διαφορά από την Indergand και η Prevot, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάνει μια οικονομική κούρσα, βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από την κουρασμένη πλέον Ελβετίδα.

Η Γαλλίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια πήρε κεφάλι στα τελευταία 500 μέτρα της διαδρομής και δεν επέτρεψε στην Indergand να την προσπεράσει, παίρνοντας έτσι τη νίκη και μαζί την πρωτοπορία στη βαθμολογία του Κυπέλλου. Η Indergand κατάφερε να κρατήσει τη δεύτερη θέση της, με την Annie Last από τη Μ. Βρετανία να παίρνει στο νήμα την τρίτη θέση από την Kate Courtney. Στη 13 θέση η Jollanda Neff, που επανέρχεται σιγά σιγά από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε τον περασμένο χειμώνα σε προπόνηση.

 

Παγκόσμιο Κύπελλο mtb: Αγώνας XCC ανδρών

Στην κούρσα των ανδρών, που ακολούθησε, δεν πέτυχε καμία αντίστοιχη επίθεση. Υπήρχε έντονο μαρκάρισμα και στον αέρα μύριζε μπαρούτι από τις κινήσεις του Ολλανδού που έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί σε ένα ευρύ φάσμα αγωνισμάτων ποδηλασίας.

Ο λόγος φυσικά για τον Mathieu van der Poel, που ξεκίνησε από τη δεύτερη σειρά εκκίνησης, παρακολούθησε τον Henric Avancini να δίνει το ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του πρώτου από τους επτά γύρους και μπαίνοντας στον δεύτερο έκανε μια επίθεση που έφερε αναμνήσεις από τη Via Roma του φετινού Strade Bianche. Μέσα σε λίγες πεταλιές ο Ολλανδός πήρε μεγάλη διαφορά, με τον Πρωταθλητή Ευρώπης και πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Nino Schurter, να βρίσκεται πολύ σύντομα στη ρόδα του.

Ο Ελβετός έκανε έναν ιδιαίτερα στρατηγικό αγώνα, παίρνοντας ελάχιστα κεφάλι στην κούρσα μα ευρισκόμενος πάντα στη δεύτερη θέση, ελέγχοντας τους αντιπάλους. Θύμισε τη στρατηγική της Prevot στην κούρσα των γυναικών.

 

Στη συνέχεια

Ο van der Poel έμεινε στην κεφαλή για δύο γύρους, αναγκάζοντας τους αντιπάλους του να δουλέψουν σκληρά για να κρατήσουν επαφή. Η πρόθεση του ήταν να δημιουργήσει ένα μικρό γκρουπ ώστε να αποφύγει τον συνωστισμό με τα μεγάλα τιμόνια των σημερινών mountain bikes, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Κάνεις δεν ήθελε να εκτεθεί στον αέρα, έχοντας μόλις βιώσει τη δύναμη του Πρωταθλητή CX.

Στη συνέχεια δεν υπήρξαν αντίστοιχα δυνατές επιθέσεις, με το γκρουπ των κορυφαίων 40 αναβατών στη βαθμολογία της UCI, που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον αγώνα XCC, να παραμένει απλωμένο σαν ένα μεγάλο μακαρόνι στα single tracks του Albstadt.

Μπαίνοντας στον έβδομο γύρο και ενώ οι Avancini, Flueckiger, Schurter και Sarrou δεν είχαν καταφέρει, παρά τις προσπάθειες τους, να σπάσουν το γκρουπ, ο MvdP πέρασε στην επίθεση από την τέταρτη θέση για να σκορπίσει πίσω του χάος.

 

Στο τέλος

Ο Shurter προσπάθησε να κλείσει ξανά τη διαφορά, μα αδυνατούσε να απαντήσει στις συνεχείς επιταχύνσεις του Ολλανδού, που τερμάτισε πρώτος με διαφορά δύο δευτερολέπτων. Ο Nino Shurter έχασε τη δεύτερη θέση στη γραμμή από τον Victor Koretzky, έναν από τους ελάχιστους αθλητές που επέλεξαν να αγωνιστούν αυτό το τριήμερο με hardtail ποδήλατο (σ.σ. οι αθλητές υποχρεούνται να επιλέξουν και να αγωνιστούν με το ίδιο ποδήλατο τόσο στον αγώνα XCO όσο και στον XCC.).

Την πεντάδα έκλεισαν οι Avancini και Flueckiger, με διαφορά 9” και 10” αντίστοιχα, γεγονός που φανερώνει τόσο τη δύναμη των επιθέσεων του van der Poel όσο και την πολύ καλή φυσική κατάσταση των Schurter και Koretzky, που κατάφεραν να κρατήσουν οπτική επαφή με τον Ολλανδό.

 

Η σημασία του σωστού πλασαρίσματος

Ο λόγος που στο myathlete καλύπτουμε με λεπτομέρεια τους αγώνες Cross Country Short Track (εν συντομίαXCC) στο Παγκόσμιο Κύπελλο mtb είναι διττός.

Αφ’ ενός, τα XCC είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον αγώνας που στη σειρά των Παγκοσμίων Κυπέλλων λαμβάνει χώρα δύο ημέρες πριν τους αγώνες Cross Country Olympic (XCO) και δίνει δικαίωμα στους κορυφαίους 40 αθλητές της βαθμολογίας UCI να συλλέξουν επιπλέον βαθμούς και να διεκδικήσουν μια καλή θέση στη εκκίνηση του αγώνα XCO και αφετέρου, λόγω της μικρής διάρκειας που έχει σαν αγώνισμα (περίπου 20 λεπτά) αποτελούν ένα συμπυκνωμένο μάθημα στρατηγικής στην ποδηλασία ε γένει και όχι μόνο στο mountainbike.

Αξίζει να δει κανείς ξανά τον αγώνα και να παρακολουθήσει τις κινήσεις των κορυφαίων πέντε, σε αγώνα ανδρών και γυναικών αντίστοιχα.

 

Πέτρος Γκαζώνης – cycling coach myathlete

Φωτογραφία εξωφύλλου: RedBull.com

 

add comment

X