Το Παγκόσμιο Κυπελλο του Albstadt ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαΐου με τους αγώνες XCO (Cross CountryOlympic) και τον Victor Koretzky να κερδίζει στο σπριντ τον Nino Schurter μετά από μια κούρσα γεμάτη αλλαγές και επιθέσεις στην κορυφή, με τον Mathieu van der Poel να επιτίθεται από την εκκίνηση και να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του, τον Thomas Pidcock να εκκινεί από τη δωδέκατη σειρά και να τερματίζει πέμπτος με διαρροή στο πίσω ελαστικό και πολλές άλλες συγκινήσεις.

Την ίδια Κυριακή έλαβε μέρος και ο αγώνας των γυναικών, με πολύ λιγότερο δράση, αφού η 22χρονη LoanaLecomte αποφάσισε να αποσπαστεί από την πρώτη στροφή και να αναγκάσει τη συμπατριώτισσά της και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Pauline Ferrand-Prevot σε ένα ατελείωτο κυνηγητό χωρίς προοπτική.

Οι δυο Γαλλίδες έκαναν το 1-2 , με μάχη να δίνεται κυρίως για τις υπόλοιπες θέσεις της πεντάδας. Εκεί, η Haley Batten κατάφερε στον τρίτο γύρο να περάσει μπροστά από την Kate Courtney και να πάρει την τρίτη θέση στο πρώτο της ελίτ Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ήταν ο πρώτος αγώνα της σειράς των Παγκόσμιων Κυπέλλων και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, καθώς αγωνίστηκαν εκεί η Κατερίνα Ελευθεριάδου (U23),  ο Ηλίας Τσορτουκτσίδης (U23) και οι Περικλής Ηλίας, Δημήτρης Αντωνιάδης και Χαρούν Μολλά, στην κατηγορία Men Elite.

 

Οι επιδόσεις των Ελλήνων στο Παγκόσμιο Κυπελλο του Albstadt

Οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών στο Παγκόσμιο Κυπελλο του Albstadt έδειξαν ότι η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να πλησιάσει ξανά τον ανταγωνισμό. Στους αγώνες U23, Ελευθεριάδου και Τσορτουκτσίδης κατάλαβαν τις θέσεις 66 και 117 αντίστοιχα. Στον αγώνα των Ανδρών elite,  Ηλίας, Αντωνιάδης και Μολλά κατέλαβαν τις θέσεις  118, 130 και 134 αντίστοιχα.

Το ελληνικό διαδίκτυο πλημμύρισε από επικριτικές απόψεις και “λύσεις του ελληνικού προβλήματος”.

To myathlete μίλησε με τους Έλληνες αθλητές για να πάρουμε τις δικές τους απόψεις και σκέψεις για τον εναρκτήριο αγώνα του Albstadt, λίγες ώρες πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου mtb που λαμβάνει χώρα από τις 14 έως τις 16 Μαΐου στην Τσεχία,  ξανά με ελληνικές συμμετοχές.

 

Ηλίας Τσορτουκτσίδης

Για τον αθλητή της ΑΕΚ το Παγκόσμιο Κύπελλο του Albstadt αποτέλεσε βάπτισμα πυρός στο υψηλό ανταγωνισμό και παρά το κακό αποτέλεσμα, δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει με πάθος την προσπάθεια.

“Το Αlbstadt ήταν το πρώτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο έως τώρα. Η αλήθεια είναι πως ο αγώνας δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελα. Δεν είχα καλή αίσθηση καθ’ όλη την εβδομάδα έως τον αγώνα. Σίγουρα η έλλειψη αγώνων αποτελεί ένα πρόβλημα χωρίς να είναι δικαιολογία ταυτόχρονα! Δυστυχώς δεν κατάφερα να τερματίσω τους συνολικούς 5 γύρους και βγήκα 15 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ο ανταγωνισμός που επικρατεί εδώ είναι κάτι το τελείως πρωτόγνωρο, μια άλλη ποδηλασία, όμως τίποτα δεν με σταματά! Ο αγώνας μου απέναντι σ’ αυτό το επίπεδο θα συνεχιστεί!”

 

Περικλής Ηλίας

Για τον Πρωταθλητή Ελλάδας, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Albstadt ήταν απλώς μια κακή μέρα που σε συνδυασμό με διάφορα αρνητικά γεγονότα έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Νιώθει σίγουρος και έτοιμος να παλέψει για πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη συνέχεια.

“Δεν είχα καθόλου καλό αγώνα, δεν ξέρω τι συνέβη. Είναι από τις ημέρες που το σώμα δεν είναι εκεί όσο και να προσπαθείς.

Σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται το αποτέλεσμα από την έλλειψη αγώνων.

Αυτό που σίγουρα με επηρέασε ήταν ότι ενώ είχαμε έρθει 5-6 ημέρες πριν για να δούμε την διαδρομή, πέσαμε πάνω σε μια φοβερή κακοκαιρία και σίγουρα έπαιξε ρόλο σε πολλά

Επίσης, τρεις ημέρες πριν, είχα μια πτώση στην προπόνηση, έπαθα διάστρεμμα στον αστράγαλο και οριακά την Κυριακή -με αντιφλεγμονώδη- μπορούσα να πατήσω ξανά

Ο ανταγωνισμός πάντα είναι υψηλός, αφού τρέχουν πολλοί και καλοί αθλητές.

Εγώ έχω δουλέψει αρκετά και είμαι σίγουρος ότι θα είμαι έτοιμος να παλέψω στους επόμενους αγώνες. Το Albstadt ήταν απλά μια κακή μέρα.”

 

Κατερίνα Ελευθεριάδου

Η νεαρή αθλήτρια της Scott Goldstar Sports Racing Team πήρε επίσης το βάπτισμα του πυρός στο Albstadt με τον πρώτο της αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεχόμενη την ψυχρολουσία του ανταγωνισμού, μα παίρνοντας σημαντικές εμπειρίες για τη συνέχεια.

“Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι νιώθω πολύ τυχερή και να ευχαριστήσω την ομάδα μου, Scott Goldstar Sports Racing Team, που μπορώ και βρίσκομαι αυτή την στιγμή σε ένα αγώνα αυτού του επιπέδου.  Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να μπω σε μια τόσο τεχνική πίστα και μετά από κάθε προπόνηση εδώ νιώθω να βελτιώνομαι συνεχώς. Όσον αφορά τον αγώνα στο Albstadt,  νιώθω ότι πρώτη φορά στην ζωή μου γνώρισα το αληθινό mtb. Έπρεπε να φτάσω 21 χρονών για να τρέξω σε μια τόσο τεχνική διαδρομή, με τόσες πολλές αθλήτριες και με τόσο υψηλό ανταγωνισμό. Συνειδητοποίησα δυστυχώς, ότι η χώρα μας είναι αρκετά πίσω σε αυτό το άθλημα και έχουμε πάρα πολλές αδυναμίες σε σχέση με τους αθλητές στο εξωτερικό. Ειδικότερα η γυναικεία ποδηλασία, ενώ δεν λείπει το ταλέντο από τις αθλήτριες, είναι ιδιαίτερα παραμελημένη γεγονός που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αθλητριών του εξωτερικού.

Ακόμα, το γεγονός ότι ήταν τόσο δύσκολος ο πρώτος μου αγώνας μετά από 10 μήνες αποχής λόγω του Covid 19, με επηρέασε αρκετά.  Είχε πάρα πολλή ένταση και αν δεν έχεις αγωνιστικά χιλιόμετρα στα πόδια σου είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις. Παρ’ όλα αυτά κατάλαβα τι πρέπει να διορθώσουμε, μαζεύουμε εμπειρίες και συνεχίζουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον.”

 

Δημήτρης Αντωνιάδης

Πρώην Πρωταθλητής Ελλάδας XCO και 31ος στην Ολυμπιάδα του Ρίο, ο Δημήτρης Αντωνιάδης γνωρίζει καλά τον ανταγωνισμό και θέτει ψηλά τον πήχη μετά από έναν αγώνα με ατυχίες, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τη μορφή του αγωνίσματος στην Ελλάδα.

“Στο παγκόσμιο κύπελλο του Albstadt αγωνίζομαι για δεύτερη φορά Ήξερα ότι αν βρέξει ο αγώνας θα γίνει εξαιρετικά δύσκολος, το οποίο θα μου άρεσε μπορώ να πω (Παρά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ο αγώνα διεξάχθηκε σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες). Ένα μεγάλο μειονέκτημα ήταν η έλλειψη αγώνων λόγω της πανδημίας. Έχω να τρέξω σε αγώνα 10 μήνες. Όσο δυνατή προπόνηση και να κάνεις, όση προσομοίωση και να προσθέσεις στο πρόγραμμα σου, τίποτα δεν σε ωφελεί όσο ο ανταγωνισμός του αγώνα. Για εμένα δεν βγήκε όπως θα ήθελα, επειδή είχα δυο σημαντικές ατυχίες που με κράτησαν πίσω. Έσπασε το παλουκόσελο μου και έπαθα πίσω λάστιχο. Ο ανταγωνισμός σε ένα παγκόσμιο κύπελλο είναι τόσο ψηλά, που δεν επιτρέπει λάθη και ατυχίες. Τον συγκεκριμένο αγώνα, με το αποτέλεσμα μου, θα τον θεωρήσω μια καλή προετοιμασία και ένα καλό άνοιγμα για το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει στη Τσεχία. Κάτι σημαντικό που θέλω να προσθέσω, είναι ότι πλέον επιβάλλεται να φτιαχτούν στην Ελλάδα πίστες πραγματικού XCO διότι το άθλημα στο εξωτερικό εξελίσσεται και στην Ελλάδα κάνουμε κυριολεκτικά άλλο άθλημα. Μόνο έτσι θα καταφέρουν οι αθλητές να πρωταγωνιστήσουν  κάποια στιγμή στο συγκεκριμένο άθλημα.”

 

Χαρούν Μολλά

Ακούραστος εργάτης, ο 31χρονος Χαρούν Μολλά από την Κομοτηνή αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου και εμφανίστηκε ευγνώμων για την εμπειρία, ενώ θα πρέπει υπομείνει και στην εκκίνηση του Nove Mesto την Κυριακή, το μποτιλιάρισμα του Albstadt.

Ο ανταγωνισμός ήταν πάρα πολύ υψηλός. Αν και προσωπικά, επειδή έχω λίγους βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και ξεκίνησα πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή, ήταν πολύ δύσκολο να περάσω μπροστά. Σε αγώνα που έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό είναι δύσκολο. Βεβαίως και είμαστε επηρεασμένοι που δεν γινόντουσαν οι αγώνες (λόγω πανδημίας).  Είναι πολύ δύσκολο να έχεις προσαρμογές του αγώνα μόνο με την προπόνηση. Η διαδρομή είναι αρκετά τεχνική, ιδιαίτερα με τους αγώνες που συνηθίζουμε να τρέχουμε στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Προσωπικά νιώθω χαρούμενος που παραβρέθηκα σε αγώνα World Cup πρώτη φορά στην αγωνιστική μου καριέρα χάρη στην ομάδα μου, τη Scott Goldstar Sports Racing Team.”

 

Παγκόσμιο Κυπελλο του Albstadt – ο επίλογος

Αντικρουόμενες, σε κάποιες περιπτώσεις, απόψεις, μα με κοινό σημείο την προσήλωση στο στόχο και την αισιοδοξία για τη συνέχεια. Οι Έλληνες αθλητές συνεχίζουν την προσπάθειά τους, με την συμμετοχή στο Τόκυο για το αγώνισμα της κατηγορίας Ανδρών ακόμα ανοιχτή.

Πέτρος Γκαζώνης – cycling coach του myathlete.

Φωτογραφία εξωφύλλου: PinkBike/Ross Bell

add comment

X