Ένα παγκοσμίως μοναδικό πείραμα από την συντακτική ομάδα του ARD για το ντόπινγκ και το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολονίας, αποδεικνύει ότι ακόμα και το πιο αθώο άγγιγμα μπορεί να δώσει θετικό αποτέλεσμα σε ντόπινγκ.
Με αυτό το πείραμα, αποκαλύπτεται πως είναι πολύ εύκολο μια αθλήτρια/ένας αθλητής, να βρεθεί θετική/-ός σε έλεγχο ντόπινγκ χωρίς να έχει λάβει εν γνώση της/του κάποια απαγορευμένη ουσία. Ακόμα χειρότερα, δείχνει πως το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου μπορεί πολύ εύκολα να έγκειται σε εναπόθεση της παράνομης ουσίας στο δέρμα της/του, από τρίτο άτομο, με δόλο. Εν συνεχεία, η ουσία απορροφάται από τον οργανισμό και δίνει θετικά αποτελέσματα έως και 15 ημέρες μετά την εναπόθεση της ουσίας στο δέρμα, με τιμές που μπορούν να προκαλέσουν θετικό αποτέλεσμα σε έλεγχο χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Θεωρίες συνομωσίας γύρω από το ντόπινγκ;

Επίσης, το τρίτο πρόσωπο που φέρει αρχικά την παράνομη ουσία, έχοντας καλύψει πρώτα το χέρι του με μια προστατευτική αλοιφή, εμποδίζει το δέρμα του να την απορροφήσει και δεν δίνει θετικό αποτέλεσμα ντόπινγκ.
Το παραπάνω πείραμα πήρε τη μορφή ντοκιμαντέρ του Γερμανικού ARD, με πρωτομάστρορα τον Hajo Seppelt, τον δημοσιογράφο που έχει δημιουργήσει πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με το ντόπινγκ, όπως το πρόσφατο σκάνδαλο της Ρωσίας. Αυτή τη φορά, ο Seppelt, ορμώμενος από ένα συμβάν ντόπινγκ στη Γερμανία, βλέπει το θέμα από την πλευρά των αθλητών-θυμάτων, που άπαξ βρεθούν θετικοί, είναι πολύ δύσκολο, δαπανηρό και βέβαια ψυχοφθόρο, να αποδείξουν την αθωότητα τους.

Περισσότερα στοιχεία

Στο ντοκιμαντέρ (ARD documentary “Doping Top Secret: GUILTY” | rbb24) παρουσιάζονται επίσης κάποια παλιότερα περιστατικά ντόπινγκ με τα θύματα εν τέλει να αθωώνονται, καθώς και ένα ιδιαίτερα πρόσφατο περιστατικό με  τον Γερμανό χαντμπολίστα Simon Getzmann, που δείχνει πως το κόστος για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση, τα δικαστικά έξοδα και τα χρήματα που πρέπει να καταβάλεις σε εργαστήρια και αναλυτές για να διαλευκάνεις μια τέτοια υπόθεση, είναι δυσβάσταχτο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.

add comment

X