Ο Νίκος Δράκος κι εγώ συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην πλατεία της Κερπινής. Είχε μόλις ολοκληρώσει τον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης του τριημέρου του Γύρου Θυσίας. Ανάμεσα σε βαριές ανάσες κατάφερε να ψελλίσει τον χρόνο του σε έναν συναθλητή του στην ομάδα του Διαγόρα Ρόδου. Μόλις 18 ετών, είχε καταφέρει τον όγδοο καλύτερο χρόνο. Δεν ήταν δα και πολύ εντυπωσιακή επίδοση, απλά καλή, αλλά κάτι στην κορμοστασιά του μου έλεγε πως πρέπει να προσέχω αυτό τον “μικρό”.

Δύο μέρες αργότερα, η διαίσθηση μου είχε αποδειχθεί σωστή. Ο Νίκος Δράκος είχε καταφέρει να πάρει την τρίτη θέση στον αγώνα της λίγκας (Κάτω Αχαΐα-Αρχαία Ολυμπία) και τη δεύτερη στα Καλάβρυτα (Πάτροα-Καλάβρυτα), ακολουθώντας κάθε επίθεση στη διάρκεια των αγώνων με επιτυχία.

Το στήσιμο του πάνω στο ποδήλατο και ο τρόπος με τον οποίο πλασαριζόταν μέσα στο υπεράριθμο πελοτόν του Gran-Fondo Thysias, μαρτυρούσαν πως έχει εμπειρία από ποδηλασία πίστας. Κεφάλι χαμηλά, πλάτη ίσια και αγκώνες έξω, δεν είχε σκοπό να αφήσει σε άλλον τη θέση του με το ζόρι.

Ο Νίκος έφυγε από την κατηγορία των εφήβων με μια πέμπτη θέση στο Elimination του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πίστας 2020, αλλά και μια τέταρτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Όμνιουμ Ανδρών Ελίτ.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ23

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου Νέων Ανδρών, που διεξήχθη στις 5-6 Ιουνίου σε Μαλακάσα και Συκάμινο, ο Νίκος κατέλαβε την τρίτη θέση στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, πίσω από τους Δημήτρη Χριστάκο (ΑΛΦΑ Καλλιθέας) και Παναγιώτη Καρατσιβή (ΠΓΣ Λάρισα), ενώ στον αγώνα δρόμου κατέκτησε τη δεύτερη θέση, χάνοντας το σπριντ από τον Παναγιώτη Καρατσιβή (Π.Γ.Σ.Λάρισας).

Μετά από δύο ιδιαίτερα σημαντικές για αυτόν διοργανώσεις, μίλησα με τον Νίκο, τόσο για τους πρόσφατους αγώνες του και το πως εξελίχθηκαν για αυτόν, όσο και για τους μελλοντικούς του στόχους.

Μια κουβέντα με το Νίκο Δράκο.

Π: Νίκο, μετά την ολοκλήρωση του Γύρου Θυσίας και τις εξαιρετικές σου εμφανίσεις στους δύο αγώνες αντοχής (αγώνα λίγκας και Gran-Fondo Thisias), ποιες ήταν οι σκέψεις σου για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

Ν: Ο γύρος Θυσίας ουσιαστικά ήταν ο πρώτος αγώνας της χρόνιας, όποτε ήταν ένα καλό τεστ για εμένα για να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ήξερα ότι βρίσκομαι σε καλή φυσική κατάσταση και μετά τα αποτελέσματα του Γύρου Θυσίας ένιωσα πιο σίγουρος, ώστε να διεκδικήσω το βάθρο και στους δυο αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.

Π: Έχοντας ολοκληρώσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, τα πράγματα πήγαν όπως τα περίμενες; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στον τρόπο με τον οποίο έτρεξες;

Ν: Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τις επιδόσεις μου και στους δυο αγώνες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια μικρή πικρία για τον αγώνα αντοχής, που έχασα στο τελικό σπριντ. Πιστεύω μπορούσα να έχω κερδίσει, όμως έτσι ήρθαν τα πράγματα και είναι κάτι που δεν μπορώ να αλλάξω τώρα.

Π: Τι πιστεύεις πως έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά; Έχει να κάνει με το timing του σπριντ ή με κάποιο κλείσιμο;

Ν: Ναι, θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει το σπριντ εγώ, γιατί είχε ευνοϊκό αέρα στον τερματισμό και ήταν δύσκολο να προσπεράσεις καθώς είχαμε ήδη μεγάλη ταχύτητα

Π: Έχοντας μόλις βγει από την κατηγορία των εφήβων και τρέξει σε αγώνες δρόμου, πίστας και mtb, έχεις κάποιο αγώνισμα το οποίο προτιμάς;

Ν: Δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στα αγωνίσματα του δρόμου όμως με διαφέρουν αρκετά τα αγωνίσματα αντοχής στην πίστα όπου μετά την πέμπτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των εφήβων το 2020 θα ήταν κρίμα να μην ασχοληθώ και με την πίστα Το ΜΤΒ το έτρεχα καθαρά για αγωνιστική ένταση, χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό.

Π: Μαθαίνω ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ποδηλατική σου πορεία, τι να περιμένουμε;

Ν: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις για το άμεσο μέλλον για να δραστηριοποιηθώ στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, αλλά προτιμώ να μην αποκαλύψω κάτι εφόσον δεν έχω κλείσει ακόμα.

Π: Θα αγωνιστείς στο Πρωτάθλημα Ανδρών ελίτ στις 18-20 Ιουνίου;

Ν: Ναι έχω μιλήσει με τον προπονητή μου και θα αγωνιστώ κανονικά στους ελίτ.

Π: Έχετε θέσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο ή θα αγωνιστείς για την εμπειρία;

Ν: Ναι, στον αγώνα αντοχής να μπω στο top 5 και το καλύτερο σενάριο είναι να μπω στα μετάλλια

Νίκος Δράκος: ο ελπιδοφόρος

Φαίνεται πως η Ελληνική Ποδηλασία, μετά από μερικά χρόνια ανομβρίας απολαμβάνει ξανά μια νέα «φουρνιά» ταλαντούχων αναβατών (βλέπε Καρατσιβή, Δράκος, Αρβανίτου, Παπαγιαννάκη κ.α.) που έχοντας αντιμετωπίσει ο ένας το άλλο για χρόνια, είναι «αναγκασμένοι» να βελτιωθούν για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.

Όσο για τα θερινά ποδηλατικά σχέδια του Νίκου, ελπίζω σύντομα να έχουμε να πούμε πολύ περισσότερα σχετικά με το επίπεδο ποδηλασίας στις «Κάτω Χώρες» από τη σκοπιά ενός ακόμα Έλληνα διεθνή!

Κείμενο/Φωτογραφία: Γκαζώνης Πέτρος – cyclist, cycling coach myathlete.

add comment

X