Μαίρη Λιάρου: ούτε μια στιγμή δεν μου πέρασε η σκέψη να κάνω πίσω.

 

 

Όσοι την ξέρουμε από παλιά, γνωρίζουμε το ασίγαστο πάθος, τη μεγάλη δύναμη και την ουσιαστική αφοσίωσή της σε κάθε αθλητικό στόχο. Η Μαίρη Λιάρου είναι η προσωποποίηση της θετικής ενέργειας και των εκπληκτικών τερματισμών σε μέρη και αγώνες που βάζει ο νους της (και πολύ συχνά δε χωράει ο δικός μας). Πιο πρόσφατο, το IRONMAN 70.3 Greece που διεξήχθη πριν από μερικές εβδομάδες στη χώρα μας. Ο λόγος σε εκείνη.

 

Τι σε έκανε να αποφασίσεις τη συμμετοχή σου στο πρώτο IRONMANπου έγινε ποτέ στην Ελλάδα; Ποιο το αθλητικό σου backgroundκαι πότε έκανες για πρώτη φορά τρίαθλο;

Ως ιδρυτικό μέλος του Holmes Place Glyfada δεν χρειάστηκε 2ησκέψη για την υποβολή συμμετοχής στο 1ο IRONMAN της Ελλάδας μετά την ανάρτηση της σχετικής αφίσας στο Club.  Με το τρίαθλο δεν είχα ασχοληθεί στο παρελθόν και μία συμμετοχή στο παρελθόν στο 1οΑΚΤΙΑ Sprint Τρίαθλο το 2016 έγινε χωρίς προετοιμασία, για το κέφι μας με την προπονήτριά μου την Αθανασία Τσουμελέκα και με δανεικό ποδήλατο.

Πόσο καιρό διήρκεσε η προετοιμασία σου για το μεγάλο αυτό αγώνα και τι περιλάμβανε;

Παρότι αγόρασα δικό μου ποδήλατο τον Αύγουστο 2018, εντατική προπόνηση ξεκίνησα τον Φεβρουάριο 2019. Δυόμιση  μήνες εντατική προπόνηση χρειάστηκαν για το 1ομου Half Ironman.

 

Πως συνδυάστηκε με την καθημερινότητά σου;

Περιορίζοντας τον ύπνο μου και τον «νεκρό» χρόνο που πάντα μαζεύεται στην καθημερινότητά μας, κατάφερα να συνδυάσω προπόνηση και οικογενειακή & επαγγελματική ζωή με συνεχή ταξίδια και μετακινήσεις.

 

Ποιο είναι το επάγγελμά σου;

Εργάζομαι ως Οικονομικός Αναλυτής & Treasurerσε μεγάλη Βιομηχανία Αλουμινίου.

Τι αντιδράσεις είχες από το επαγγελματικό σου περιβάλλον για τη συμμετοχή σου στη συγκεκριμένη διοργάνωση;  

Έχοντας ήδη διανύσει μια πενταετία με συστηματικές δρομικές προπονήσεις μέσω του HolmesPlace& myathleteκαι με συμμετοχές σε μαραθωνίους μαζί την Αθανασία Τσουμελέκα για φιλανθρωπικό σκοπό, το εργασιακό μου περιβάλλον όχι μόνο υποστήριξε την προετοιμασία αλλά ενθάρρυνε και χαιρόταν καθ’ όλη  την «διαδρομή» αυτή.

 

Πως θα χαρακτήριζες τη διοργάνωση του ελληνικού IRONMANσε σχέση με άλλες εγχώριες τριαθλητικές (ή μη) διοργανώσεις;

Εξαιρετική και μοναδική διοργάνωση υψηλού επιπέδου για καταξιωμένους αθλητές – πόσο μάλλον για αθλούμενους όπως εγώ. Έχοντας συμμετάσχει σε Μαραθωνίους στην Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αμβούργο, Βιέννη και φυσικά στον Ελληνικό Αυθεντικό Μαραθώνιο έχω άποψη για αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν είχε να ζηλέψει απολύτως τίποτα. Ήταν όλα τέλεια οργανωμένα.

 

Τι σε έκανε να επιλέξεις την ομάδα του myathleteγια την συμμετοχή και την προετοιμασία σου;

Για μένα δεν υπάρχει άλλη ομάδα. Το myathleteαποτελεί προέκταση του HolmesPlaceκαι της φιλοσοφίας για ισορροπημένη υγιεινή ζωή.

 

Πόσο σε βοήθησε η ομάδα και τα υπόλοιπα μέλη της, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και στο ΣΚ του αγώνα;

Η βοήθεια ήταν διαρκής. Προπονητικά προγράμματα, επικοινωνία και συμβουλές, οδηγίες διατροφής και ενδυνάμωσης σε εβδομαδιαία βάση.

 

Όταν είδες την αγριεμένη θάλασσα πριν από την εκκίνηση, σκέφτηκες – έστω και για μια στιγμή – να μην συμμετάσχεις τελικά;

Ούτε μια στιγμή δεν μου πέρασε η σκέψη να «κάνω πίσω» – το αντίθετο μπορώ να πω. Η δυσκολία του αγώνα αναδεικνύει τον χαρακτήρα του αγωνιζόμενου.

 

Τι κρατάς και τι «πετάς» από όλη αυτή τη διαδρομή; Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί;

Κρατώ την κάθε στιγμή, την κάθε ανάσα. Εικόνες και συναισθήματα πολλά. Η πρώτη βουτιά και ο τερματισμός όμως είναι αυθόρμητα τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό όταν μου ζητούν να μιλήσω για το 1οHalfIronmanστην Ελλάδα.

 

Όταν είσαι μέσα σε έναν αγώνα, τι σκέφτεσαι;

Σκέψεις γίνονται όταν ένας αγώνας διαρκεί πολύ. Υποχρεωτικά το μυαλό δουλεύει ασταμάτητα, τροφοδοτεί και υποστηρίζει τυχόν αδυναμία του σώματος.

 

Υπάρχει στο μυαλό σου ο προπονητής σου καθόλου; Αν ναι, πως τον σκέφτεσαι;

Οι συμβουλές του προπονητή και το πρόγραμμα (pace) είναι η πυξίδα στο ταξίδι του αγώνα. Χωρίς πυξίδα χάνεσαι…

 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Αν διοργανωθεί στην Ελλάδα fullIRONMANθα είσαι εκεί;

Αναμφίβολα θα είμαι εκεί μαζί με το HolmesPlaceκαι τη φίλη μου Έλλη Φλέγγα για να «απολαύσω ξανά το ταξίδι»…!!!

 

Tι είναι αυτό που μας κάνει να αναζητούμε τη δυσκολία στον αθλητισμό μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας;

Όταν το σώμα δοκιμάζεται τον «πρώτο λόγο» τον έχει η ψυχή! Αυτό  είναι το μεγαλείο του αθλητισμού. Δεν αρκεί μόνο το μυϊκό υπόβαθρο σε αγώνες μεγάλης διάρκειας. Χρειάζεται δύναμη ψυχής και πνευματική συγκέντρωση να μην χαθεί ο στόχος.

 

Τι είναι αυτό που σε σηκώνει από τον καναπέ σου τόσο συστηματικά;

Η χαρά που νιώθω μετά την άσκηση.

Σε ποιον/ποιους αφιερώνεις τον τερματισμό σου και γιατί;

Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν εξ’ αρχής αφιερωμένος στον δικό μου ήρωα, στον δικό μου Ironman: τον πατέρα μου ο οποίος μου έλεγε: «είσαι πιο δυνατή από αυτό που νομίζεις».  Έφυγε πριν ένα χρόνο ακριβώς πλήρης ημερών.

Γιώργος Μυζάλης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας myathlete.

 

 

X