Σε μια περίοδο που ο πιο επικερδής τομέας της χώρας είναι ο τομέας της υγείας, πτυχιούχοι χημικοί συρρέουν στον κλάδο του φαρμάκου, αφήνοντας πίσω επισφαλής θέσεις εργασίας, όπως μερική απασχόληση σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Είναι μια καλή περίοδος για ανθρώπους που έχουν μοχθήσει σε εργαστηριακούς πάγκους και πάνω από βιβλία. Ο Κώστας Ποταμίτης το ήξερε όταν απολύθηκε από τον στρατό. Είχε αποφοιτήσει από το Χημικό Πάτρας με καλό βαθμό και είχε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Όμως δεν ένιωθε πλέον πως αυτός ο δρόμος είναι για αυτόν.

 

Κώστας Ποταμίτης: από το Χημικό στον πάγκο του εργαστηρίου

Ποδηλάτης παλιάς κοπής ο ίδιος, είχε έμφυτο ταλέντο στις αναβάσεις και ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο στα μαστορέματα. Μεγαλώνοντας σε ένα προάστιο του Αιγίου, είχε μια ολόκληρη αυλή δική του να μαστορεύει ότι χαλάει. Μεγάλη του αγάπη, το σέρβις της ανάρτησής του. Είχε μια Rock Shox SID World Cup στο Scott mtb του και φρόντιζε να την κρατάει πάντα καλολαδομένη και λειτουργική.

Άφησε πίσω του το Αίγιο το 2014 και ήρθε στην Αθήνα για περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.

 

Ως αθλητής του enduro mountainbike

Περίπου ένα χρόνο αργότερα άρχισε να έρχεται σε επαφή με το Enduro mountainbike. Ως αθλητής, ποτέ δεν ήταν της σούζας και του show-off, όμως το Enduro τον μάγεψε. Ίσως ο συνδυασμός του πεταλαρίσματος στην ανηφόρα, με την δυνατότητα της γρήγορης κατάβασης, αλλά και του γεγονότος ότι ένα ποδήλατο Enduro, με τόσους συνδέσμους και αναρτήσεις ήθελε συχνό σέρβις, ήταν αυτό που τράβηξε τον Κώστα.

Δουλεύοντας ως μηχανικός, έφτιαξε σιγά-σιγά το δικό του όνομα. Δύσκολα άλλωστε φεύγεις από τον Ποταμίτη με κακό αποτέλεσμα. Στον χώρο του mtb οι απαιτήσεις από έναν μηχανικό είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχει η ποδηλασία δρόμου. Πέρασμα καλωδίων, ντύσιμο πλαισίου και συντήρηση είναι για τον Κώστα μαθήματα πρώτου εξαμήνου. Η σωστή συντήρηση αναρτήσεων έγινε σταδιακά το δυνατό του χαρτί. Έτσι, στις αρχές του 2020 πήρε τη μεγάλη απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί και άρχισε να ετοιμάζει σιγά σιγά τον δικό του χώρο.

 

To Potamitis Meccanica  γίνεται πραγματικότητα

Μόλις πέντε μήνες αργότερα, το Potamtis Meccanica Bike Laboratory άνοιξε επίσημα τις πόρτες του, στο πιο καίριο σημείο της πόλης, στην Εθνικής Αντιστάσεως (149), στην Καισαριανή. Για όσους δεν τα πάνε καλά με τις οδούς, η Εθνικής Αντιστάσεως είναι η λεωφόρος που οδηγεί στο Πυροφυλάκιο της Καισαριανής, ο δρόμος στον οποίο οδηγούν όλα τα καλά μονοπάτια του Τρελού.

Ένας μικρός χώρος βαμμένος με εργοστασιακό γκρι, μια μπανιέρα για καθαρισμό και ποδήλατα ακουμπισμένα προσεκτικά σε όλη την περίμετρο και τα στηρίγματα του εργαστηρίου.

Σημαντική προσθήκη στον χώρο, είναι ο πάγκος, μόλις ένα μέτρο μετά την είσοδο στο εργαστήριο, με το πορτάκι του πάντα κλειστό. Ξεκαθαρίζει πως για κανένα λόγο ο μη έχων εργασία δεν μπορεί να εισβάλει στο «χειρουργικό πεδίο».

Πότε εξαφανίζεται πάνω, στο μικρό παταράκι με τα ανταλλακτικά, πότε ξαναεμφανίζεται και χάνεται κάτω από κάποιο πλαίσιο, ο Κώστας Ποταμίτης ξεκαθαρίζει πως η μεγαλύτερη χάρη που μπορείς να του κάνεις για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα, είναι να τον αφήσεις μόνο να συγκεντρωθεί στη δουλειά του, όπως κάποτε συγκεντρωνόταν στα εργαστηριακά πειράματα του Χημικού.

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist & cycling coach myathlete.

add comment

X