Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε στο μυαλό μας την καφεΐνη ως μια ουσία η οποία λειτουργεί σαν άμυνα απέναντι στην υπνηλία. Συχνά την έχουμε κατηγορήσει ότι μας προκαλεί ταχυπαλμία, τσίτωμα νεύρων ή ακόμα και στομαχικές διαταραχές. Είναι όμως η καφεΐνη μια ουσία η οποία προκαλεί τόσα αρνητικά στο σώμα μας και το μόνο της πλεονέκτημά είναι η ”αφύπνιση” του οργανισμού μας ;

Αυτό αποτέλεσε το ερώτημα για μια σειρά από έρευνες οι οποίες προσπάθησαν να εξηγήσουν αν και κατά πόσο η καφεΐνη και στην ουσία τα καφεϊνούχα ποτά (είτε αυτά είναι ενεργειακά ποτά είτε ένα τσάι) έχουν θετική ή όχι, επίδραση στην αντοχή ενός αθλούμενου. Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή Mark E. Tarnopolsky η καφεΐνη προκαλεί αυξημένη λιπόλυση. Τα προϊόντα από την διάσπαση του λίπους είναι 3 μόρια λιπαρών οξέων και ένα μόριο γλυκερόλης. Η γλυκερόλη διοχετεύεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο συκώτι όπου βοηθάει στην διατήρηση της παραγωγής γλυκόζης. Η υπατική γλυκόζη είναι ιδιαίτερα απαραίτητη κατά την παρατεταμένη προσπάθεια (αντοχή) όταν και τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου αρχίζουν να εξαντλούνται.

Από αυτά προκύπτει ότι η καφεΐνη αποτελεί μια σημαντικά εργογόνο ουσία η οποία συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της απόδοσης σε προσπάθειες μεγάλης διάρκειας.

Αναλυτικά η περιεκτικότητα διάφορων ροφημάτων σε καφεΐνη:

 

Καφεΐνη πίνακας

 

 

 

 

Πηγή : Tarnopolsky, Mark A. “Caffeine and endurance performance.

X