Σαν ψέματα μου φαίνεται. Που αυτή την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου του 2021,  θα σηκωθώ νωρίς-νωρίς γιατί θα πραγματοποιηθεί ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας. Σαν ψέματα βέβαια μου φαίνονται κι όλα όσα συνέβησαν (και δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν) τους τελευταίους 18 μήνες, από τις 17 Μαρτίου του 2019 δηλαδή που είχε γίνει η τελευταία διοργάνωση.

Η διαδρομή φέτος είναι διαφορετική από τις προηγούμενες φορές, οπότε ακόμα και για δρομείς που την έχουν ξανατρέξει θα είναι μια σχετικά καινούργια εμπειρία. Το ευκολότερη ή δυσκολότερη, είναι σχετικό και εξαρτάται από τις ικανότητες και την ειδική προετοιμασία κάθε δρομέα. Το σίγουρο είναι ότι ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας δεν ήταν και ούτε είναι μια flat διαδρομή.

 

Ημιμαραθώνιος Αθήνας – διαδρομή

Πιο συγκεκριμένα, είναι σχεδόν ίδια μέχρι το 11ο χιλιόμετρο και κάτι (Μάρνης και Πατησίων), με δύο διαφορές. Στην αρχή πριν το 3ο χιλιόμετρο, δεν στρίβει από Β. Όλγας αλλά από πιο κάτω μετά τους Στύλους του Ολυμπίου Διός για να βγει στην Αρδηττού και στο τελείωμα της ανηφόρας δεν στρίβει απευθείας αριστερά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά κάνει πρώτα ένα «ύπουλο» τριγωνάκι, στρίβοντας στη Λ. Μεσογείων και αριστερά στη Φειδιππίδου.

«Ύπουλο», γιατί προσθέτει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας στην ήδη μεγαλύτερη ανηφορική διαδρομή (περίπου από το 3.3χιλ μέχρι σχεδόν το 7ο χιλιόμετρο. Εκεί, αρχίζει η κατηφόρα της Αλεξάνδρας που θέλει σωστή διαχείριση, συγκράτηση στο ρυθμό και αποφυγή του «κοπανήματος», μιας και έχει αρκετή κλίση ιδίως σε κάποια σημεία.

 

Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει

Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο χρόνος που χάνεται σε μία ανηφόρα δεν μπορεί ποτέ να ανακτηθεί πλήρως σε κατηφόρα ίδιας κλίσης. Και αυτό γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας κατά το τρέξιμο σε κατηφόρα φτάνει μόνο στο μισό της ενέργειας που χάνεται κατά το τρέξιμο σε ανηφόρα ίσης κλίσης. Σε ανηφόρα με κλίση 1% η αύξηση του ενεργειακού κόστους ισοδυναμεί με μείωση της δρομικής ταχύτητας κατά 0.65km/h, ενώ η μείωση του ενεργειακού κόστους σε κατηφόρα με 1% κλίση με αύξηση της ταχύτητας κατά 0.35km/h.

Μετά την Αλεξάνδρας συναντάμε το flat κομμάτι της διαδρομής (9.5χιλ-13χιλ), κυρίως επί της Πατησίων αλλά και με ένα κομμάτι στην 3ης Σεπτεμβρίου και πέρασμα από την Ομόνοια, για να φτάσουμε στο νέο κομμάτι της φετινής διοργάνωσης. Το «ανέβασμα» της Αλεξάνδρας από το 13ο χιλιόμετρο μέχρι περίπου το 15.5χιλιόμετρο και το «κατέβασμα» της Κηφισίας μέχρι που στρίβει δεξιά για να βγει στη μικρή αλλά και πάλι «ύπουλη» ανηφορίτσα της Ρηγίλλης, λίγο πριν το 18Ο χιλιόμετρο.

Από εκεί στρίβει αριστερά στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, κατεβαίνει την Ακαδημίας μέχρι την Πατησίων και να ανέβουμε την Πανεπιστημίου, στο γνωστό τελικό και αρκετά επίπονο τελευταίο χιλιόμετρο και κάτι μέχρι τον τερματισμό μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Σύνταγμα.

 

Συνοπτικά για τους “πρωτάρηδες”

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν τη διαδρομή ή/και δεν γνωρίζουν τους δρόμους η διαδρομή σε χιλιόμετρα χοντρικά είναι: 1 κάτω+1.5 πάνω+1.5 κάτω+3.5 πάνω+2 κάτω+3.5 ίσια+2.5 πάνω+2 κάτω+1 πάνω+2 ισια-κάτω+1 πάνω. Είπαμε, flat ΔΕΝ είναι σίγουρα ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας.

Παρόλο που έχω «σπουδάσει» τη διαδρομή και θα χαρώ αν για κάποιους οι παραπάνω πληροφορίες αποδειχτούν χρηστικές, δεν είναι αυτή που έχει σημασία για μένα. Ούτε οι επιδόσεις που θα επιτύχουν οι πρωταθλητές και ακόμα και οι δικοί μας δρομείς, αν και κατανοώ απόλυτα τη σημασία που έχει για τον καθένα και τη καθεμία η επίτευξη των στόχων  που έχουν θέσει.

Για μένα είναι σημαντικό που επιτέλους θα πάω να παρακολουθήσω αγώνα, που θα νιώσω τον παλμό και ενθουσιασμό όλων (συμμετεχόντων και θεατών), που θα  χειροκροτήσω την προσπάθεια και θα ενθαρρύνω με όλη μου την κάρδια όλους και όλες που περνούν από μπροστά μου. Και ας νιώθω κάπως «μουδιασμένη» ακόμα από την αποχή και ας μην είμαστε όλοι εκεί (μια και η συμμετοχή επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες). In the end, η ζωή συνεχίζεται, εμείς επιλέγουμε αν θα βγούμε δυνατότεροι και σοφότεροι από μια δύσκολη περίοδο και ο αθλητισμός πάντα θα μας ενώνει!

Καλή απόλαυση σε όλους!

Καρολίνα Σκούρτη – head running coach myathlete

 

 

 

add comment

X