Αντωνιάδης, Μιλτιάδης, Φασόη και Brun, στην επικεφαλίδα του πιο ζεστού αγωνιστικού διημέρου του μήνα, της σεζόν, της δεκαετίας.

Με τις ημερομηνίες των αγώνων να έχουν ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, στην προοπτική της επερχόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, αθλητές και διοργανωτές δεν μπορούσαν παρά να σφίξουν τα δόντια.

Μικρές αλλαγές στις ώρες διεξαγωγής και άφθονος πάγος, ήταν τα μόνα όπλα ενάντια στην αφυδάτωση.

Η τοποθεσία διεξαγωγής των αγώνων, το Peteranpaul’s village (χωριό Πέτρου και Παύλου), βρίσκεται στην περιοχή Ποταμιά Λακωνίας, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη.

Peterandpaul's
Θέα από τον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου.

Μια ολόκληρη βουνοπλαγιά, μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα μοναδικό χώρο, με χωμάτινους, άριστα πατημένους, δρόμους, κτήματα με ελαιώνες και καλλιέργειες Goji Berry, ακόμα και φάρμα με άλογα. Αποκορύφωμα όλων, το πέτρινο εκκλησάκι, αφιερωμένο στους δύο αποστόλους, Πέτρο και Παύλο, που εποπτεύει το χώρο από ψηλά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, με πόντους για την παγκόσμια κατάταξη UCI, διαθέσιμους τόσο την πρώτη μέρα στον αγώνα κατηγορίας C3 (βαθμολογείται η πρώτη πεντάδα), όσο και τη δεύτερη, στον αγώνα κατηγορίας C2 (βαθμολογείται η πρώτη δεκάδα), αρκετά μεγάλα ονόματα αψήφησαν τη ζέστη και βγήκαν για συγκομιδή.

Από ελληνικής πλευράς, Φασόη (Ολυμπιακός Π.Χ.) και Στρουμπούλη (Cube-Depend Sports) στις γυναίκες, Ζιάκας (Cube-Depend Sports), Βλαχάκης (SMF Team) και Τσορτουκτσίδης στους εφήβους και Αντωνιάδης, Μολλά, Πετρίδης, Συρίγος στους άνδρες, όλοι παιδιά με περγαμηνές, ήταν εκεί για τους πολύτιμους βαθμούς

Από διεθνείς συμμετοχές, η Κύπρος, με προπονητής πλέον τον Γιάννη Ταμουρίδη, έφερε στη Σπάρτη τρία νέα ταλέντα: τον Μιλτιάδη στους άνδρες και τους Ματσαγγό και Προκοπίδη στους εφήβους.

Υπήρξε μία ακόμη διεθνής συμμετοχή, αυτή του εφήβου Nils Brun. Ο 17-χρονος Ελβετός, συνδύασε οικογενειακές διακοπές με συγκομιδή βαθμών και ήρθε να μας δείξει πως το κάνουν στη χώρα του mountainbike!

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα, ξεκίνησε με αρκετή ζέστη περίπου στις 18:00, η οποία υποχώρησε σταδιακά, στο όχι και τόσο παρηγορητικό 38°C…

Παρά τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, με τον ήλιο στη δύση του, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και δη η ανηφόρα, ήταν υπό σκιά, μειώνοντας την επιβάρυνση των αγωνιζομένων.

Η διαδρομή είχε ιδιαίτερα κλασικό στυλ. Χωρίς μονοπάτια, με μια κύρια ανάβαση, ένα γρήγορο επίπεδο κομμάτι και κατηφορικές φουρκέτες. Μεγάλη πρόκληση, το αμμώδες έδαφος, αποστραγγισμένο από κάθε ίχνος υγρασίας. Ένας μόνο προπορευόμενος αναβάτης, αρκούσε για να να κάνει την ατμόσφαιρα αντάξια εργοταξίου –μετά από πέρασμα γκρέιντερ.

Στον αγώνα των γυναικών, το βάθρο έμεινε ίδιο και τις δύο ημέρες. Η Βαρβάρα Φασόη πήρε με διαφορά τη νίκη, η Δανάη Στρουμπούλη πήρε τη δεύτερη θέση με περίπου πέντε λεπτά διαφορά και η Αλεξάνδρα Στρατηγοπούλου της ΑΛΦΑ συμπλήρωσε το βάθρο, σε έναν αγώνα που δείχνει πως ομοσπονδία και προπονητές πρέπει να δουλέψουν σκληρά για το γυναικείο mountainbike.

Peterandpaul's
Φασόη, Στρουμπούλη και Στρατηγοπούλου, στο βάθρο.

Στον αγώνα των εφήβων, ο Ελβετός Nils κυριάρχησε και τις δύο ημέρες, με τους δύο Κύπριους αθλητές να τον πλαισιώνουν στον αγώνα του Σαββάτου.

Peterandpaul's
Το βάθρο του αγώνα C3 για τους εφήβους.

Στον C2 αγώνα της Κυριακής, Ο Προκοπίδης έγραψε “DNF” και ο Βασίλης Ζιάκας ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, μαζεύοντας έτσι και 16 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη της κατηγορίας.

Ο αγώνας των ανδρών, παρά τις λίγες συμμετοχές, είχε μέσα όλα τα ονόματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα mtb XCO (22-23/7). Μόνοι απόντες, οι Ηλίας, Κουρμπέτης και Δάντος, αθλητές του Κρόνου Νίκαιας και του Π.Ε.Σ.Α.

Η πρώτη ημέρα βρήκε από τα πρώτα χίλια μέτρα, αποσπασμένους τους Αντωνιάδη και Μιλτιάδη. Οι δυο τους έδειξαν να μαρκάρονται στενά, με τον Πρωταθλητή Ελλάδας να παίρνει τη νίκη στο σπριντ. Στην τρίτη θέση, τερμάτισε ο Χαρούν Μολλά, ενώ την τέταρτη θέση πήρε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, μετά από μάχη με τον Πετρίδη. Έτσι, ο Θεσσαλονικιός, που αγωνίζεται φέτος με το σύλλογο “1000 Δέντρα” έδειξε πως έχει επιστρέψει για τα καλά στις προπονητικές του συνήθειες. Την έκτη θέση πήρε ο Συρίγος, με έβδομο τον προπονητή του myathlete-myride Γκαζώνη Πέτρο.

Peterandpaul's
Αντωνιάδης, Μιλτιάδης, Μολλά, το βάθρο του Σαββάτου.

Η δεύτερη ημέρα, με μεγαλύτερη σημασία από πλευράς βαθμών, αλλά και μεγαλύτερη δυσκολία λόγω ζέστης (εκκίνηση στις 11:45), βρήκε το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών ενωμένο μέχρι το δεύτερο χιλιόμετρο της ανάβασης. Στη συνέχεια, Αντωνιάδης, Μιλτιάδης και Μολλά αποσπάστηκαν, ακολούθησε ο Συρίγος και λίγο πιο πίσω, Κωνσταντινίδης, Πετρίδης και Γκαζώνης, έδιναν τη δική τους μάχη.

Στον τρίτο από τους επτά γύρους, ο Μιλτιάδης πήρε διαφορά από τον Αντωνιάδη. Ο Μολλά, σταθερός, παρέμεινε με απόσταση στην τρίτη θέση. Ο Συρίγος, βρέθηκε μόνος του στην τέταρτη θέση, ενώ πιο πίσω, Γκαζώνης και Κωνσταντινίδης ανηφόριζαν μαζί, έχοντας κάνει διαφορά σχεδόν δύο λεπτών στον Πετρίδη.

Την νίκη πήρε τελικά ο Κύπριος αθλητής, με τους Αντωνιάδη και Μολλά στη δεύετρη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Ο Συρίγος κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα της προηγούμενης μέρας και να βρεθεί στην τέταρτη θέση, με τον Κωνσταντινίδη πέμπτο και τον Πέτρο να καταφέρνει “ένα πάνω” από την προηγούμενη ημέρα. Έκτη θέση και μαζί 8 -συμβολικοί- βαθμοί στην παγκόσμια κατάταξη.

Μετά το πέρας των αγώνων, γεμάτοι σκόνη αλλά και ανακούφιση, όλοι οι αθλητές συγκεντρώθηκαν στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου για τις απονομές του διημέρου και ένα ελαφρύ γεύμα.

Sponsored by: Garmin Greece, ASICS Greece, HIGH5 Nutrition Greece, Terranova – Bionat

X