Μετά από απουσία τεσσάρων ετών, το όνομα Γιάννης Σπανόπουλος βγήκε ξανά στην επιφάνεια της αθλητικής επικαιρότητας, μετά την ανακοίνωση του Π.Ο.Βόλος, πως ο 27-χρονος, 31 φορές πρωταθλητής Ελλάδας σε όλες της ηλικιακές κατηγορίες, σε αγωνίσματα πίστας και δρόμου, θα έπαιρνε μεταγραφή στην ομάδα της Μαγνησίας.

H ποδηλατική ομάδα του Βόλου, που τα τελευταία χρόνια έχει ξαναπάρει ζωή με την ανάμιξη των αδερφών Βολικάκη, με το μαύρο και χρυσό να φιγουράρει σε πολλά διεθνή meeting ποδηλασίας πίστας στο εξωτερικό, παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενεργή σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο.

Ο Γιάννης Σπανόπουλος, ήταν η ένατη μεταγραφική ανακοίνωση της ομάδας, που στόχο έχει να μείνει στην ιστορία στο αγώνισμα της ποδηλασίας πίστας στη χώρα μας. Με την προθήκη του Σπανόπουλου, ενός πολύπειρου πιστέρ με χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα scratch του 2011 (κατ. εφήβων) και τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όμνιουμ του 2010 (κατ. εφήβων), η ομάδα του Βόλου φιλοδοξεί να πετύχει την κατάρριψη ενός μεγάλου Πανελλήνιου ρεκόρ.

 

Έχοντας συνυπάρξει κάτω από την ίδια αγωνιστική στέγη (Team Etcetera-World of Bike) με τον Γιάννη, στο άκουσμα της είδησης, επικοινώνησα αμέσως μαζί του για ένα γρήγορο follow-up της τελευταίας τετραετίας και δύο λόγια για αυτή την ευχάριστη μεταγραφική έκπληξη.

Το 2016 άφησες πίσω σου μια μεγάλη ποδηλατική πορεία. Ήταν η πρώτη σου χρονιά έξω από την κατηγορία U23. Τι σε οδήγησε στην απόφαση να αφήσεις, τόσο την ποδηλασία όσο και την Ελλάδα;

Το 2016 ήταν η χρονιά που τελείωσα με τις προπτυχιακές μου σπουδές, αποφοιτώντας από την Οικονομική Σχολή της Αθήνας. Εκείνη τη χρονιά με δέχτηκε παράλληλα το London School of Economics για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Χρηματοοικονομικά. Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να λάβω τη απόφαση για το ποιο δρόμο θα ήθελα να ακολουθήσω. Αυτόν της ποδηλασίας και του πρωταθλητισμού ή εκείνον των περαιτέρω σπουδών και της καριέρας στον κόσμο των εταιριών.

Τελικώς αποφάσισα τον δεύτερο, με το ποδήλατο και τον αθλητισμό να παραμένουν μέρος της ζωής μου ως μέσα ψυχαγωγίας και πνευματικής χαλάρωσης.

Τώρα, σχετικά με τον ακριβή λόγο που πήρα αυτή την απόφαση… ένιωσα πως είχε έρθει η στιγμή να δώσω ένα τέλος στο ταξίδι του πρωταθλητισμού. Είχα ουσιαστικά εκπληρώσει τους περισσότερους από τους στόχους που είχα θέσει και ένιωθα πως ήθελα κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Είχε έρθει επίσης και η στιγμή να σκεφτώ σοβαρά το μέλλον μου, επαγγελματικά, και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για μακροχρόνια καριέρα στο χώρο του ποδηλάτου, η απόφαση που πήρα ήρθε φυσικά.

Για ποιο λόγο άφησα την Ελλάδα, εδώ η απάντηση είναι η εμπειρία. Λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε δυστυχώς ελάχιστα να μου προσφέρει στο αντικείμενο των σπουδών μου. Οπότε και αποφάσισα να παραμείνω στο εξωτερικό με απώτερο στόχο να γυρίσω μια μέρα πίσω και να προσφέρω, με τις εμπειρίες που θα έχω αποκτήσει, ό,τι μπορώ στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

 

Σου λείπει το άθλημα; Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, υπάρχει κάτι που θα έκανες διαφορετικά;

Βεβαίως και μου λείπει αλλά νιώθω πως τα χρόνια που αφοσιώθηκα στο άθλημα έδωσα το 100% και το ευχαριστήθηκα τα μέγιστα. Αν μπορούσα να γύριζα το χρόνο πίσω, αυτό που θα άλλαζα θα ήταν να εμπλούτιζα το αγωνιστικό μου πρόγραμμα με περισσότερους αγώνες. Να είχα δηλαδή γύρω στις 50 αγωνιστικές μέρες / έτος ή και περισσότερες.

 

Πες μου δυο λόγια για τη ζωή σου σήμερα, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα σου στο εξωτερικό.

Σήμερα δουλεύω και εργάζομαι στο Λονδίνο, σαν Οικονομικός Αναλυτής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου(London Stock Exchange Group). Δουλεύω για μια ομάδα η οποία επικεντρώνεται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών για τον όμιλο, με στόχο την αποτελεσματική επέκταση και ευημερία του. Όσον αφορά τα χόμπι, πέραν από το ποδήλατο, παίζω τέννις ενεργά και όποτε μου δοθεί η ευκαιρία κάνω motocross και παίζω poker. Γενικότερα, το Λονδίνο είναι μια πόλη με άπειρα πράγματα που μπορείς να κάνεις (ο καιρός δεν βοηθάει πάντα βέβαια) εφόσον έχεις όρεξη και ενέργεια. Οπότε, είναι πολύ δύσκολο να βαρεθείς.

 

Στις 29 Νοεμβρίου, ο Ποδηλατικός Όμιλος Βόλου ανακοίνωσε τη μεταγραφή σου στην ομάδα της Μαγνησίας, που φέτος έχει κάνει μια μεγάλη συγκομιδή νέων αθλητών. Τι σημαίνει αυτή η μεταγραφή για εσένα και τι φιλοδοξίες έχεις σχετικά με το άθλημα;

Η μεταγραφή αυτή ήρθε μετά από μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Χρήστο Βολικάκη. Γνωρίζομαι με το Χρήστο και το Ζαφείρη εδώ και πολλά χρόνια και πάντα είχαμε άριστες σχέσεις εντός και εκτός του αθλητικού στίβου. Είναι και οι 2 τους σπουδαίοι αθλητές και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μου δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί τους. Η φιλοδοξία αυτής της μεταγραφής είναι να προσπαθήσουμε και να καταρρίψουμε το Πανελλήνιο Ρεκόρ στα 4χλμ Ομαδικής Καταδίωξης στην πίστα. Είναι ένα ρεκόρ που έχει να καταρριφθεί αρκετά χρόνια και θα είναι μια ευχάριστη πρόκληση για εμένα. Αυτός θα είναι και ο μοναδικός ποδηλατικός στόχος για τον οποίο θα δουλέψω το 2021 γιατί όσο και να ήθελα να γυρίσω στην ενεργό δράση, η απαιτητικότητα της δουλειάς μου δεν το επιτρέπει.

 

Τι πρόγραμμα θα ακολουθήσεις για να φτάσεις, από το επίπεδο που είσαι τώρα ποδηλατικά, σε επίπεδο πανελλήνιου ρεκόρ;

Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσω θα είναι σχεδιασμένο γύρω από μικρής διάρκειας αλλά υψηλής έντασης προπονήσεις. Λόγω δουλειάς, ο χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στο ποδήλατο είναι 8-12 ώρες τη βδομάδα. Επειδή όλο αυτόν τον καιρό δεν έχω χάσει επαφή με τον αθλητισμό και το ποδήλατο, η βάση είναι εκεί.

 

Θα συνεργαστείς με κάποιο προπονητή ή θα πας βάσει εμπειρίας;

Όλο αυτό θα το προσπαθήσω κάτω από τη καθοδήγηση του Γιώργου Τέντζου, ο οποίος και θα με επιβλέπει προπονητικά.

 

Προπόνηση πίστας θα κάνεις στο Λονδίνο ή θα έρθεις στην Ελλάδα κάποιες φορές για να προπονηθείς με την υπόλοιπη ομάδα;

Στο Λονδίνο δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να προπονηθώ στην πίστα. Σκοπός είναι να δουλέψω με την ομάδα μέσα στο χρόνο, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία, καθώς και σίγουρα 2-3 βδομάδες πριν το Πανελλήνιο όπου και σκοπεύω να παρευρίσκομαι στην Ελλάδα.

 

Τέλος, οι δικοί σου άνθρωποι, πως αντέδρασαν στην απόφαση αυτή;

Οι κοντινοί μου άνθρωποι είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτή την απόφαση. Βέβαια, γνωρίζουν πως όλο αυτό είναι ένα πείραμα το οποίο είναι απλώς ένα αποτέλεσμα της αγάπης μου για το ποδήλατο και δεν αποτελεί πρόφαση να ξαναγυρίσω στον πρωταθλητισμό. Σίγουρα θα είναι εκεί να στηρίξουν όλη την ομάδα, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα άγχος ή έμμεση πίεση για το αποτέλεσμα.

 

Ελπιδοφόρος και ξεχωριστός ο Γιάννης Σπανόπουλος. Εμείς θα του ευχηθούμε ολόκαρδα να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.

Πέτρος Γκαζώνης, cyclist – cycling coach myathlete.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Νάσος Τριανταφύλλου, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Πίστας 2015.

add comment

X