Ο Γιάννης Κυριακίδης κι εγώ γνωριστήκαμε στις αρχές Μαρτίου του 2019. Ο Διεθνής Γύρος Ρόδου ήταν έτοιμος να ξεκινήσει και θα συμμετείχαμε με τη μικτή ομάδα του Ροδήλιου. Ο Γιάννης Κυριακίδης είναι γεννημένος τον Ιούλιο του 1998 και παρά το νεαρό της ηλικίας του, έδειχνε απόλυτη συγκέντρωση και προσήλωση στον στόχο. Ήταν φανερό πως ήθελε να έχει καλή απόδοση στον Γύρο Ρόδου, τον μοναδικό UCI 2.2 αγώνα στη χώρα μας.

Άλλωστε, η μεταγραφή του την ίδια χρονιά στην ομάδα του Κρόνου Νίκαιας, μαρτυρούσε πως ο Γιάννηςέβλεπε πολύ σοβαρά τον χρόνο που επένδυε στο άθλημα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε ανοίξει τη χρονιά με πολύ καλή επίδοση στην και ανάβαση/ατομική χρονομέτρηση στον Όσιο Πατάπιο, στα πλαίσια του Loutraki Challenge. Ήταν ένας αθλητής, που με τη λογαριθμική πρόοδο που είχε σημειώσει έως τώρα στην αθλητική του πορεία, φαινόταν πως θα έχει ένα πολύ δυνατό 2019.

 

Η “Εξαφάνιση” και το “κλισέ”.

Παρ’ όλα αυτά, πριν τα μισά της περσινής σεζόν, η απόδοσή του φάνηκε να πέφτει και ο Γιάννης Kυριακίδης εξαφανίστηκε σταδιακά από την αγωνιστική επικαιρότητα. Έμοιαζε με έναν ακόμα διάττοντα αστέρα του αθλήματος και κανείς δεν γνώριζε αν το άστρο του θα έλαμπε ξανά.

Φέτος, ενώ η σεζόν είχε ήδη ξεκινήσει με τον Γιάννη απόντα, η επιστροφή στην αγωνιστική δράση μετά την περίοδο της καραντίνας επιφύλασσε και μια έκπληξη για την ομάδα του Κρόνου Νίκαιας.

 

Η Επιστροφή και η Επαφή με την Επιτυχία.

Ο Γιάννης Κυριακίδης επέστρεψε, ανανεωμένος, πολύ δυνατός και με συνεχή επαφή με την επιτυχία. Σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στο Πρωτάθλημα δρόμου κατηγορίας νέων ανδρών, στο πρώτο του αγώνα μετά από πολλούς μήνες αποχής. Στη συνέχεια, έχοντας καταφέρει δύο βάθρα σε διασυλλογικές διοργανώσεις, μπήκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δρόμου κατηγορίας ανδρών και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Περικλή Ηλία και του Κρόνου Νίκαιας. Ήταν κυριολεκτικά, μέσα σε κάθε σημαντική κίνηση του αγώνα.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο 22χρονος από τα Γιαννιτσά, έλαβε μέρος και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πίστας, κατακτώντας την τρίτη θέση στο αγώνισμα των πόντων.

Ήταν το πιο εντυπωσιακό come-back που έχω παρακολουθήσει και παρακάτω αφήνω τον Γιάννη να το αφηγηθεί όπως το έζησε αυτός.

Γιάννης Κυριακίδης

 

Ο Γιάννης Κυριακίδης σε Πρώτο Πρόσωπο.

«Η συμμετοχή μου στον περσινό Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ρόδου με οδήγησε σε έντονη απογοήτευση . Ήταν μία σημαντική στιγμή στην καριέρα μου, κατά την άποψη μου, να δείξω ότι έχω κάτι διαφορετικό σαν ποδηλάτης και να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα σε αγώνα υψηλού επιπέδου. Τα έδωσα όλα στην προετοιμασία.

Ψυχολογικά, φυσιολογικά-προπονητικά, οικονομικά. Μια λάθος επιλογή στον αγώνα, μου στοίχησε κάθε ελπίδα για διάκριση παρότι ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Η επόμενη αποστολή ήταν Διεθνής Αγώνας  Γύρος Αίγυπτου στην  Αφρική, ως μέλος της Εθνικής Ελλάδος. Οι ελπίδες μου αναζωπυρωθήκαν. Ένα μηχανικό πρόβλημα όμως, το οποίο  μου προκάλεσε πτώση και τραυματισμό, με έκανε «να χάσω το παιχνίδι» από την αρχή του πενθήμερου αυτού αγώνα.

Έτσι στο  Πανελλήνιο Δρόμο Ανδρών 2019, ο ρόλος ορίστηκε ως βοηθού και πλέον έκανα ποδηλατο απλά από ρουτίνα. Κανένα συναίσθημα-πλάνο-όραμα. Με τα τελευταία ψυχικά μου αποθέματα, έκανα μια προετοιμασία για το πανελλήνιο U23 που έγινε (μετά από καιρό) ξεχωριστά από αυτό των ανδρών. Και πάλι μια στιγμή χαλάρωσης στον αγώνα ανέτρεψε τις προσδοκίες μου.

 

Η Σκέψη και η Απόφαση Για Αποχώρηση.

«Πολλές σκέψεις με βασάνιζαν έντονα: ◦Η έλλειψη αγώνων ◦ Η σχολή μου, που την είχα παραγκωνίσει  ◦ Η μοναξιά στις προπονήσεις ◦ Τα  υπερβολικά έξοδα. Έφτασα σε σημείο να ξεσπώ σε κλάματα από την πίεση που έβαζα τον εαυτό μου, την πειθαρχία και τον εξαναγκασμό για να ολοκληρώσω τις προπονήσεις. Ήταν πλέον «ανθυγιεινό», υπερβολικά ψυχοφθόρο.

Τελειώνοντας την αγωνιστική περίοδο του 2019 και αφού ξεκαθάρισα μέσα μου τί ακριβώς ήθελα για το μέλλον μου, αποφάσισα να σταματήσω το προπονητικό πλάνο του πρωταθλητισμού και του αγωνιστικού χαρακτήρα και να ποδηλατώ  για hobby. Στην συνέχεια έπιασα full time τη σχολή.

 

Επιστροφή στη Σχολή (ΤΕΦΑΑ).

«Άρχισα να παρακολουθώ τα μαθήματα της σχολής μου (ΤΕΦΑΑ),  με περισσότερο ενδιαφέρον και αφοσίωση, μπήκα με τρομερό πάθος στον χώρο του γυμναστήριου, με στόχο όχι απλά να δυναμώσω, αλλά να μάθω πώς η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και της αθλητικές επιδώσεις, ξεκίνησα και την διδασκαλία στο χώρο της ποδηλασίας, στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Η επάνοδος μου στην αγωνιστική ποδηλασία της χρονιά 2020, ήταν μια απόφαση που πήρα καθαρά με την παρότρυνση της λογικής και όχι του συναισθήματος. Έλειπε ο ενθουσιασμός από παροδική παρακίνηση. Γενικά σαν άτομο μου αρέσει πολύ να φιλοσοφώ. Έχω έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και κοινωνικές ευαισθησίες.

Μέσα από την  ποδηλασία, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω αξίες ηθικές, κοινωνικές άλλα και να ταξιδέψω και να γνωρίσω καινούργια μέρη. Για μένα επιτυχία είναι να βελτιώσεις τον κόσμο με οποιοδήποτε τρόπο μπορείς.

 

Ο Αθλητισμός: Παντοτινή Αγάπη.

«Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα η ποδηλασία μπορεί να έχει θετική επίδραση στις ζωές όλων και θέλω αυτό να το μεταδώσω. Απρίλιος του 2020. Ξεκίνησα πάλι τις προνοήσεις, μετά από το lock down του κορονοϊού. Η μεγάλη διαφορά τώρα είναι ότι είμαι εγώ ο προπονητής του εαυτού μου. Ήθελα να αρχίσω να ασκώ το επάγγελμα μου, του προπονητή, από νωρίς.

Παρόλο που η ομάδα μου έχει πολύ ικανούς προπονητές και φυσικά ο προηγούμενος μου προσωπικός προπονητής, που με έφερε σε πολύ υψηλό επίπεδο συνεχίζει να είναι αξιόλογος, εγώ ήθελα να κάνω το πλάνο μου. Συμβουλευτικά ειδικά στην πιστά, που είμαι καινούργιος στον χώρο, η βοήθεια τους ήταν καθοριστική .

 

Επιστροφή με Νέα Προσέγγιση.

«Έτσι γύρισα χωρίς πίεση, ήρεμος, με όρεξη για αυτό που αρχικά αγάπησα. Να αναφέρω εδώ ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που ήταν-βρέθηκαν γύρω μου αυτό τον καιρό και ο κάθε ένας έβαλε το λιθαράκι του, με τον τρόπο του, στην φετινή μου προσπάθεια. Τους ευχαριστώ ΘΕΡΜΆ! Όλα τα παραπάνω μου έδωσαν αλλά ‘’νούμερα’’ στο ποδηλατο .

Ολοκληρώνοντας την ποδηλατική αυτή σεζόν, στόχος μου πλέον είναι να τελειώσω τα ΤΕΦΑΑ, που βαίνουν στο τέλος τους και να αρχίσω να ασχολούμαι με τον αθλητισμό από την θέση του προπονητή, ενώ παράλληλα κάνω (στον βαθμό που μου επιτρέπεται) πετάλι!»

Φωτογραφίες: Νάσος Τριανταφύλλου (εξώφυλλο) – Κλεάνθης Βασιλειάδης (κείμενο)

Κείμενο: Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.

add comment

X