Σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολα διαχειρίσιμη εποχή της πανδημίας και από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον COVID-19, η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση φαντάζει ως η μόνη θεραπεία που αποδεδειγμένα προσφέρει τα εξής οφέλη:

Α. Βελτιώνει τις ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ιογενείς λοιμώξεις.

Β. Μειώνει το ψυχολογικό και σωματικό στρες από την πανδημία.

Γ. Βοηθά στη θεραπεία των περισσότερων από τις προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις που προβλέπουν τη θνησιμότητα σε σχέση με τον COVID-19 και

Δ. Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ενός ενδεχόμενου εμβολίου.

Ειδικά για το τελευταίο, και μια και έχουμε μπει στην περίοδο όπου αρχίζουν να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν δείξει οι έρευνες σε σχέση με την ενισχυμένη ανταπόκριση σε εμβολιασμό, που μπορεί να προσφέρει η άσκηση.

 

Αθλητές υψηλού αγωνιστικού επιπέδου.

Παρόλο που οι αθλητές εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο μόλυνσης, λόγω συνωστισμού στους χώρους προπόνησης, στα αποδυτήρια ή/και στους χώρους διαβίωσης, εντούτοις αποφεύγουν τον εμβολιασμό γιατί φοβούνται ότι θα επηρεάσει την απόδοση τους.

Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν τη φετινή χρονιά, έρχονται για να καταρρίψουν αυτό το μύθο. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι μετά από εμβόλιο για τη γρίπη οι αθλητές εμφάνισαν εντονότερη ανοσοαπόκριση, με προφανώς καλύτερη προστασία από τη μόλυνση από γρίπη σε σύγκριση με υγιείς νέους, μη-αθλητές, χωρίς να καταγραφούν παρενέργειες που να επηρεάζουν την προπόνησή τους.

Επιπλέον, στην ερώτηση του αν υπάρχουν διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση των αθλητών, σε σχέση με το αν είχαν κάνει έντονη προπόνηση σχεδόν πριν τον εμβολιασμό ή μία μέρα νωρίτερα, η απάντηση είναι αρνητική. Μια επίπονη προπόνηση ακόμα και λίγο πριν τον εμβολιασμό, δεν μείωσε, ούτε ενίσχυσε την απόκριση.

 

Άσκηση και Ιώσεις: σχέση οργής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, εφόσον οι αρχές απόκρισης στον εμβολιασμό είναι οι ίδιες,   ακόμη και όσοι από το γενικό πληθυσμό είναι έστω αθλητές αναψυχής, είναι πιθανό να έχουν καλύτερη ανταπόκριση σε εμβόλια κατά της γρίπης από εκείνους που δεν ασκούνται. Ομοίως αναμένουν ότι ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης θα βελτιώσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου, ενδεχομένως, ενός εμβολίου Covid-19.

Άσκηση: αποτελέσματα στους ηλικιωμένους.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν για το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα πριν και μετά τους εμβολιασμούς μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στην παραγωγή αντισωμάτων κατά των ιών, ως απόκριση σε εμβολιασμούς.

Σε μία μελέτη με τρεις διαφορετικούς εμβολιασμούς κατά της γρίπης, ηλικιωμένοι (άνω των 65χρόνων) που πραγματοποίησαν συστηματική καρδιαγγειακή άσκηση αντοχής μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, είχαν 30% έως 100% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επαρκή απόκριση αντισωμάτων για να τους προστατεύσουν από μόλυνση σε όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης, από την ομάδα ελέγχου.

Περαιτέρω, στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν λοιμώξεις, η ομάδα άσκησης παρουσίασε μειωμένη συνολική σοβαρότητα της ασθένειας και λιγότερες διαταραχές του ύπνου.

Συμπέρασμα για την θετική επίδραση που έχει η άσκηση στο ανοσοποιητικό.

Η άσκηση αποτελεί μία θεραπεία με αποδεικτικά στοιχεία και πολλαπλά οφέλη.

Επιπλέον, δεν είναι χημικό φάρμακο και δεν απαιτεί συνταγογράφηση.

Δεν είναι ένα ακριβό εξάρτημα ή μηχάνημα, αλλά ούτε και μαγικό φαγητό.

Στην πιο απλή και συνηθισμένη της μορφή είναι δωρεάν, με χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας για τους περισσότερους ανθρώπους και με θετικές και πολυάριθμες «παρενέργειες».

Μπορεί με το να είμαστε φυσικά δραστήριοι και με το να ασκούμαστε να μη μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τις ιώσεις μια και αυτό επιτυγχάνεται με τη φυσική απόσταση, τη χρήση μάσκας και την ατομική υγιεινή, όμως η φυσική δραστηριότητα έχει τεκμηριωμένα αποτελέσματα στην ανοσολογική λειτουργία και τις φλεγμονές, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο και ανακούφιση στο άγχος, που παρατηρείται σε σχέση με την εργασία (πχ απώλεια εργασίας, περικοπές μισθών κλπ.)  και την κοινωνική απομόνωση.

Τέλος, σε σχέση τον εμβολιασμό, που όπως επισημαίνεται στις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας, δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19 και δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου κατά την περίοδο επώασης του κοροναϊού, η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση.

Καρολίνα Σκούρτη – head running coach myathlete.

 

Πηγές:

Επικαιροποίηση συστάσεων εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες κατά την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2 

Why Keep this COVID-19 Remedy a Secret?

Exercise May Boost Your Vaccine Response.

 

add comment

X