Το νέο ποδήλατο των Βρετανών ονομάζεται HB.T και γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία της Lotus με την Hope.

HB.T το λένε.

Στις 30 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η ποδηλατική ομάδα πίστας της Μεγάλης Βρετανίας παρουσίασε σε όλο τον κόσμο πως σκοπεύει να επαναλάβει την επιτυχία του Ρίο στην επερχόμενη Ολυμπιάδα του Τόκυο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Lotus βάζει το χεράκι της στην επιτυχία της βρετανικής ομάδας. Ήταν 1992 όταν  ο Chris Boardman χάριζε στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από 72 χρόνια ξηρασίας. Ήταν το αγώνισμα της ατομικής καταδίωξης και ο 23-χρονος τότε, άνεργος μαραγκός από το Wirral, διέλυε τον ανταγωνισμό στον τελικό του αγωνίσματος, καβάλα σε ένα Lotus 108

Βαρκελώνη 1992

Πίσω στο σήμερα, οι Βρετανοί, με το HB.T, ψάχνουν ξανά τον τρόπο να μπουν στην πίστα με πλεονέκτημα, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος. Το αποτέλεσμα, είναι ένα ποδήλατο που διαφέρει πολύ από αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Το μόνο φυσιολογικό επάνω του, είναι το κυρίως τρίγωνο, με το πιρούνι και τα seatstays να έχουν υποστεί εξωφρενική διόγκωση. Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μπήκε από την πρώτη στιγμή το HB.T σε αεροδυναμική σήραγγα.

Επαναστατική κατασκευαστική διαδικασία.

Είναι γνωστό, πως αν τα ποδήλατα μπορούσαν να τρέχουν χωρίς τους αναβάτες θα ήταν πολύ πιο γρήγορα, αφού το πιο αντι-αεροδυναμικό πράγμα επάνω στο ποδήλατο, είναι ο ίδιος ο ποδηλάτης. Λοιπόν, η Hope μαζί με τη Lotus και τη Renishaw, τρεις βρετανικές εταιρίες, συνεργάστηκαν για να ελαττώσουν αυτό το εμπόδιο, δημιουργώντας ένα ποδήλατο, το HB.T, που θα «αγκαλιάζει» τα αντι-αεροδυναμικά πόδια του αναβάτη του. Αυτός είναι και ο σκοπός που εξυπηρετούν τα εξωφρενικά τραβηγμένα seatstays αλλά και το πιρούνι του νέου HB.T. Το τελευταίο, μαζί με το τιμόνι του νέου HB.T αποτελούν αποκλειστικό έργο της Lotus, που σύμφωνα με τα όσα λέγονται, παρουσιάζει αυξημένη αεροδυναμική χωρίς να αυξάνει το βάρος, ενώ ταυτόχρονα δίνει αυτοπεποίθηση στον αναβάτη. Πράγματι, αυτό το ογκώδες θέαμα πρέπει να φαντάζει αρκετά σταθερό στα μάτια του Ed Clansy και της λοιπής αρμάδας του βρετανικού σπριντ.

photo: James Cheadle
photo: James Cheadle

Τέλος, οι τροχοί και το κυρίως πλαίσιο του ποδηλάτου έχουν υποστεί κάτι που η Hope ονομάζει «επαναστατική κατασκευαστική διαδικασία» ώστε να μειωθεί το βάρος χωρίς να μειωθεί και η στιβαρότητα. Στην πράξη βέβαια, ακόμα δεν έχουμε δει το HB.T στο τσιγκέλι της ζυγαριάς για να έχουμε μια τάξη μεγέθους. 

photo: James Cheadle
photo: James Cheadle

Συμπέρασμα.

Αναμφίβολα, το HB.T θα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στην πίστα του Τόκυο. Εν τω μεταξύ, εμείς μπορούμε να περιμένουμε πριν βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, αφού όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Πέτρος Γκαζώνης

X