Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) μπορεί να φέρει δυσκολία στο να διατηρηθεί ένας φυσικά ενεργός τρόπος ζωής. Ο COVID-19 μεταδίδεται από κάποιον που φταρνίζεται ή βήχει στον αέρα ή σε μια επιφάνεια με αποτέλεσμα ο ιός να εισέρχεται και να μολύνει ένα νέο άτομο μέσω του στόματος, της μύτης ή των ματιών του.
 
Με βάση αυτό που γνωρίζουμε για το πώς μετακινείται ο ιός από το ένα άτομο στο άλλο, συνίσταται να γυμναζόμαστε στο σπίτι ή στο ύπαιθρο, μόνοι μας ή και με την παρουσία άλλου ατόμου κρατώντας την απόσταση των 2 μέτρων.
 
Οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του COVID-19 είναι:
 
·      Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικίας 60 ετών και άνω).
·      Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η πνευμονική νόσος) 
·      Όσοι έχουν καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως αυτοί που κάνουν χημειοθεραπεία, δέχονται ακτινοβολία ή έχουν HIV)
 
Η τακτική σωματική άσκηση είναι σημαντική για να μείνουμε υγιείς. Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική λειτουργία. Επιπλέον μας βοηθά να μειώσουμε τα συναισθήματα στρες και άγχους που νιώθουμε μετά την πανδημία του COVID-19. Παρακάτω δίνονται μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την σωματική άσκηση και το COVID-19.
 
Είμαι σε καραντίνα αλλά δεν μολύνθηκα. Πρέπει να περιορίσω τη σωματική μου δραστηριότητα;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις για περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας, εάν δεν έχετε συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν αναπτύξετε βήχα, πυρετό ή δύσπνοια.
 
Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει με το να εμποδίσει να πάρω τον ιό;
Η σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, η υψηλής έντασης και υψηλού όγκου άσκηση μπορεί να καταστείλει την ανοσοποιητική λειτουργία, ειδικά εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό. Προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμα προπόνησής σας με τη βοήθεια ενός εργοφυσιολόγου / προπονητή.
 
Τι γίνεται αν τα παιδιά μου είναι στο σπίτι μαζί μου;
Το να είσαι ενεργός με τα παιδιά είναι το πιο διασκεδαστικό από όλα! Βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί - ενεργό βίντεο τυχερού παιχνιδιού, μπάσκετ στο δρόμο, κάντε μια βόλτα στη γειτονιά
 
Υπάρχουν προφυλάξεις που πρέπει να λάβω;
Η πιο σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της λοίμωξης είναι να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλους που είναι μολυσμένοι με το COVID-19.
 
Τι γίνεται αν αρχίσω να έχω συμπτώματα;
Εάν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα, ακολουθήστε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. Καθώς αυτές οι συστάσεις αλλάζουν, παρακάτω είναι μια σύνδεση με την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. 
 
Είμαι σε καραντίνα και έχω μολυνθεί. Πρέπει να περιορίσω την σωματική μου δραστηριότητα;
Τα άτομα που είναι μολυσμένα, αλλά χωρίς συμπτώματα, μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα μέτριας έντασης, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούν τα συμπτώματα ως οδηγό. Διατηρήστε την καραντίνα για να αποτρέψετε την εξάπλωση του κορωνοϊού σε άλλους. Εάν εμφανίσετε πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, σταματήστε τη σωματική δραστηριότητα και απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
 
Μένουμε θετικοί.   Μένουμε ενεργοί.
 
Η ομάδα του myathlete.
Πηγή: ACSM - American College of Sports Medicine.
X